onsdag, februari 10, 2010

Brev.

Jag skickade en lapp i ett kuvert till Svenska kyrkan igår. På lappen skrev jag:

Hej, kyrkan!

Jag begär härmed utträde ur Svenska kyrkan. Anledningen är att jag inte tror på gud. Eller, framför allt är det Jesu mirakel jag inte tror på.

Jag tycker dock att Svenska kyrkan gör mycket gott i samhället. Fortsätt med det!

Vänligast,
Tvivlet (fast där skrev jag mitt riktiga namn)

7 kommentarer:

Håkan sa...

Jag fattar inte. Varför sluta stödja en verksamhet som du tycker gör så mycket gott? Din kommentar om att Svenska kyrkan ska fortsätta göra gott blir då nästan hånfull. Hur fortsätta utan stöd, liksom?

Tvivlet sa...

Jag slutar stödja verksamheten för att jag inte tror på Jesusgrejen (bland annat) och det är ju själva grunden till kristendomen och Svenska kyrkan.

Stöd har kyrkan fortfarande från många, men inte ekonomiskt och religiöst från just mig. Jag ville ändå visa att jag stöder kyrkan i till exempel det sociala arbetet (fast jag skrev inte just det). Det finns fler organisationer som jag inte är ansluten och som jag inte håller med helhjärtat, men som jag ändå skulle kunna stötta med ett glatt tillrop. Jag tror på mångfalden.

Håkan sa...

Jag tror också på mångfalden. Som att man kan stödja bra grejer oavsett meningsskiljaktigheter i detaljer som gudar och deras söner. Det är ju kyrkans sociala arbete som är på riktigt. Religionen är bara sagoberättande och inget att hänga upp sig på. Vi kommer aldrig att vara helt överens med någon, människa eller organisation.

Tvivlet sa...

Det gäller att lägga tyngdpunkten där man tycker att det går an.

Anonym sa...

Jag blir ledsen.Tänk efter...

Johan W sa...

Kommentar utan riktigt sammanhållen linje:


Bra att ta medlemsskapsfrågan som en trosfråga, tvivlet.

Det där med miraklerna, ja det ska du inte hänga upp dig på. Det var så i storyn, och det är det viktiga. När det var dålig koll på naturlagarna var mirakler vardagsmat och gissningsvis inte så intressanta som gudsbevis eller så. Det är rimligare att tänka sig att de beskrevs i syfte att gestalta gud. Och läser man så, så syns en rätt social praktik istället för allanspel.

Och nu tänker jag skriva en annan grej jag tycker är bra med Jesus: Att den gudomlige har sår och har upplevt att vara människa utan att förfalla (helt) åt att vara superhjälte.

Tvivlet sa...

Relevant, Johan W. Tänkvärt. Jag tar med mig det.