torsdag, maj 10, 2007

Mat och klimat

Jag jublade över lokala grönsaker senast och det är ju förstås bra att det finns sådana även här uppe i norr. Men de är växthusodlade i ett kallt klimat, vilket kräver mycket energi för uppvärmning av växthusen. Morötter och kålrötter och potatis och allt sånt som odlas på friland är mycket bättre, både för att hålla landskapet öppet och för den snåla energiåtgången. Tack, solen.

Värst är dock djuruppfödningen när det gäller energiförbrukning. Jag hörde på radion igår att den står för 18 procent av växthusgaserna, nästan en femtedel alltså. Jag saxar lite från Djurens rätts hemsida, som i sin tur har saxat från andra:

"Att äta ko till frukost, lunch och middag är ingen hälsokur för vare sig hjärtat eller själen, men de allvarligaste följderna syns inte i den inre miljön utan i den yttre. När klimatförändringarna klättrar på dagordningen riktas ljuset oundvikligen mot köttindustrin."
Niklas Ekdal, DN, 11 februari 2007

"Djuruppfödningen orsakar i dag två tredjedelar av människans totala utsläpp av den mest potenta växthusgasen kväveoxid."
Henrik Ennart, SvD, 19 februari 2007

"Ät grönsaker! Produktion av kött är både koldioxid- och metanintensivt och kräver stora mängder vatten. Faktum är att idisslande djur som kor, får och getter är stora producenter av metan till följd av hur deras matsmältningssystem fungerar."
Europeiska kommissionen

2 kommentarer:

Anonym sa...

go vegan. just, arbetaren hade en liten mening om rejvande jordanier i re:public. månne ni?

Tvivlet sa...

Jao, inlägget talar för veganism.

Allt du hör om rejvande jordaner kommer från oss. Tror jag i alla fall. Men jag börjar undra eftersom P3 Planet har en text på hemsidan om att de i morgondagens program ska dejta Dj:s i den jordanska öknen. Vi var aldrig i öknen.