tisdag, januari 25, 2011

Underskrift.

Ibland uppmanas man att skriva på för att protestera mot nåt hemskt som händer i världen. En av de största rörelserna för namninsamlingar på nätet är Avaaz. Avaaz betyder tydligen röst (som i engelskans voice) på flera språk. Jag brukar skriva på, men alltid med tanken "jaja, det är väl bra, men det gör nog ingen skillnad". Det blir lätt så när man genom nyhetsrapporteringen dagligen översköljs av världens olyckor.

Men idag när jag skrev på för att Sydafrikas regering ska börja arbeta mot en särskild typ av våldtäkter blev jag lite peppad ändå. "Det finns hopp", tänkte jag (och det skänker alltid en varm känsla.) När man satt sitt namn på Avaazs petition kommer man till en sida där man ser vilka som gör detsamma i detta nu. Varje sekund tickar ett nytt namn fram.

Erika Pineros, Cambodia
Zvejdzan, Bosnia and Herzegovina
Maria Deliou, Greece
Marta Zu, Spain
Per Olof Wiktorsson, Sweden
Amanda Brett, United Kingdom
Giuliano Naretto, Italy

Och det tar aldrig slut eller gör uppehåll. Människor från Ryssland, Australien, Finland, USA, Malaysia har precis skrivit på när deras namn kommer upp skärmen och det känns verkligen som att det är just som Avaazs slogan säger - The World In Action.

Insamlingen i fråga handlade om att lesbiska kvinnor i Sydafrika blir våldtagna för att deras sexualitet på så sätt ska "botas" och etablissemanget bryr sig tydligen inte om det så mycket. Protestera du också!

http://www.avaaz.org/en/stop_corrective_rape?fp


Och när vi ändå är igång. Läs om gamla franska diplomaten Stéphane Hessels uppmaning om att protestera lite (eller mycket) mer.

http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/en-hyllning-till-motstandet

Inga kommentarer: