lördag, augusti 18, 2012

Textilstaden.

Sedan äventyren i bokskogen har vi förflyttat oss söderut till Łódź (uttalas woodsch). På tåget hit hade vi länge en hel kupé för oss själva. Kupéer existerar ju knappt i Sverige längre, så det kändes ovanligt. Ovanligt och bra.

I nästan två århundraden fanns här i Łódź en massiv tillverkning av textilier. Nu återstår mest bara byggnaderna. Och historien förstås. Två av de största fabrikerna är idag museum. Vi var på det ena muséet igår - Biała Fabryka -  Den vita fabriken. Det var faktiskt mer än ett museum. I det enorma huset rymdes även 4-5 stora utställningar med textilkonst, tygtryck och modehistoria. 

På bilderna nedan syns förutom ett par gobelänger även ett par bilder från ett kafé i Gdańsk (där vi också var på den mycket intressanta utställningen Vägar till frihet, som handlar om det polska folkets kamp mot sovjetkommunismen med strejken vid Leninvarvet i Gdańsk 1980 som en av de viktigaste händelserna) och ett porträtt från restaurangen Anatewka i Łódź.

Nu är det äntligen slut på texten.

Eller inte riktigt: Innan andra världskriget bodde 230 000 judar i Łódź. Efter nazisternas utrensning var det runt 10 000 kvar. Idag ska vi bland annat besöka stationen där de oskyldiga människorna stuvades in på tågen till Auschwitz-Birkenau och Chełmno.








Inga kommentarer: