måndag, oktober 24, 2005

Så gick det

På blodcentralen var dom snälla som dom oftast är på blodcentraler. Jag fick dock inte ge blod. Eftersom det inte finns något nationellt blodgivarregister måste jag ta om alla prover och sånt här uppe. Se där, resursslöseri. Testa mig två gånger är ju rätt onödigt, men landstinget har inga pengar just nu till att bygga upp ett dataregister. "Det kommer på sikt", sa Margareta Persson.

Jag frågade henne också om män som har sex med män:
- Men det här med MSM, det är ju inte så att blodet åker igenom otestat?
- Nej, men det finns en så kallad fönsterfas om man är precis nysmittad. Då har kroppen inte hunnit bilda antikroppar och därför kan vi inte se infektionen. Och eftersom det är högre smittorisk bland MSM är dom inte lämpliga som blodgivare.

HomO har tagit upp det här, men tycker att särbehandlingen sker på saklig grund och då är det okej. Såh
är säger HomO också:

"Det är en svår men viktig pedagogisk uppgift för blodcentraler och sjukhus att värna patientsäkerheten, men göra detta på ett sådant sätt att likabehandlingsprincipen inte kränks"

Jag tycker att Margareta klarade den uppgiften, men kom på en sak i efterhand:
Även bland heterosexuella måste ju den här fönsterfasen vara en risk, särskilt om man har haft analsex eftersom det ju är det som är det farliga. Borde man inte göra uppdelningen utifrån hur man har sex och inte utifrån sexuell läggning?

Nåja, från nyår blir det i alla fall troligen så att homosexuella män som har sex med en ny partner hamnar i 6 månaders karatän, men sedan får dom ge blod igen. Alltså, MSM kommer att få ge blod inom en snar framtid.

Så var det i stora drag med blodis. Frågor på det?

Inga kommentarer: