söndag, januari 18, 2009

Söndag

Min favoritfilmtitel på danska - Tiger på spring, drage i skjul (Crouching tiger, hidden dragon) - har nu fått norskt sällskap: Evig solskinn i et plettfritt sinn (Eternal sunshine of the spotless mind).

Uppdaterad (23:13)

Apropå fascinerande ord och så. I Norge kallas förfest för vorspiel och efterfest för nachspiel.

Igår var vi på vorspiel med en massa samer. Vi gick dit med Inger, som vi känner sedan tidigare från Uppsala, och hennes kompis Elin. Det var Ol Johan som fyllde år. Han är nu 23 år och har många kompisar här i Tromsø, nästan bara samer. När det var fullt med folk hos Ol Johan lutade sig Inger mot mig och sa:
- Det här är verkligen en sameförfest. Det är bara du och Jonas som inte är samer.

Vi fyra drog sedan vidare till ett hus som fortfarande håller på att byggas. Det var konstakademien som hade fest i en kal och kall lokal med vitmålade betongväggar och högt provisoriskt DJ-bås och billig bar, som faktiskt hade ett kylskåp. Det var en hipsterfest. Fransk hiphop och centralafrikansk trance. Vi dansade.

Dans var det även på Verdensteatret. Det är den gamla biografen i Tromsø, vars bar och café på lördagskvällarna fungerar som technodansgolv. Den här kvällen var det nästan omöjligt att ta sig genom den svettiga massan och fram till baren. Vägen tillbaka var spillrik och värmen massiv ända till stängning.

På Tromsøs gator fyra på natten var det människor överallt. Folk är ute i den här stan. Folk gör saker. Folk är sociala och intresserade.

Vi gick hem till Inger och bakade scones, som vi åt med ost, gurka och blåbärssylt. Nachspiel kallas det.

(För visuellt stöd se Tvivlet Bild)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lysande! Särskilt ordet "plettfritt" gav upphov till ett välbehövligt leende. Skönt.

Anonym sa...

Jag skrattade så jag fick ont i magen av de där filmtitlarna!