torsdag, januari 23, 2020

Bristol dag 15 - Sjöhistoriska.

Vi var på skeppet SS Great Britain - världens första skepp byggt i järn och med ångdriven propeller! Den kombinationen gjorde skeppet mycket hållbart och snabbt. 1845 korsade det Atlanten på 14 dagar. Det ritades av ingenjörsgeniet Isambard Kingdom Brunel och byggdes i Bristol. (Till exempel var Brunel som 20-åring(!) ansvarig för bygget av världens första undervattenstunnel under Themsen i London. Det gick inte jättebra, men det blev en tunnel till slut och den används fortfarande.)

Numer är SS Great Britain ett museum i vilket man skapat fascinerande miljöer där besökaren med lätthet kan föreställa sig hur det kan ha varit ombord. Där fanns till exempel ett bageri med en stor vedeldad ugn. Köket var förstås också vedeldat med enorma gjutjärnsspisar på vilka man lagade mat till de 360 passagerarna och de 120 i besättningen. Och i en tid utan kyl och frys hade man levande djur ombord som slaktades under resans gång.

SS Great Britain var också ett segelfartyg och hade sex höga master och jag är glad att jag inte var en av de som behövde jobba på däck en stormig natt på Atlanten.

Här är några av de som gjorde det:


Och såhär såg skeppet ut:


Den bilden är tagen i april 1844, lite mer än ett år innan SS Great Britains jungfrufärd. Enligt information på Wikimedia Commons, varifrån jag lånat bilden, är fotot taget av pionjärfotografen William Henry Fox Talbot och det tros vara det första fotot som någonsin tagits av ett fartyg. 

Det var dagens historiska exposé. Läs mer här: SS Great Britain

Inga kommentarer: