söndag, mars 26, 2006

Söndagsmatiné

Minsann, veckans bästa händelse väntade på sig ända till fyratiden idag. På Kåren ställde Pitebygdens musikförbund till med konsert. Duon Sheriff och trion Midaircondo hade bjudits in.
Sheriff började och jag tror de hann med fyra låtar, ingen kortare än tio minuter (kändes det som). De spelade långsamt, långsamt och så tyst att de fem klockornas tickande på väggen blev en del av musiken. Magnus spelar piano och gitarr med Henrik spelar trummor. Fast så enkelt som att säga att han spelar trummor är det inte. Han spelade på en baskagge som han vält över ända. Över skinnet har han dragit strängar så att trumman blir resonanslåda. "Som en banjo", sa han själv. Han hade även med sig fyra aluminiumskålar, ja, precis såna man använder i köket för att blanda smeten i. I botten på varje bunke hade han skrivit vilken ton den ger ifrån sig. Magnus tog ett G på gitarren. Henrik slog ett G på aluminiumskålen. Det är en innovativ trummis det där. Så lite de spelade och så mycket jag förundrades över.
Midaircondo började med att de tre satt på varsin stol med likadana effektboxar i sina knän. I lådorna hade de pluggat i mikrofoner som de sjöng och gjorde ljud i. Sen loopades och förvrängdes ljuden och sången och fram växte stora och ganska skrämmande ljudbilder. Det var mycket hemskheter och ångest i de där låtarna, som säkert hade gjort sig bättre om inte eftermiddagssolen sken så vårligt utanför.
Efter en av låtarna spelade dom in publikens applåder som också loopades och fick utgöra startpunkt för nästa improvisation då de också ställde sig vid sina datorer och andra instrument (eller datorer kanske inte kallas instrument). Lisa, Malin och Lisen drog igång skön knasterelectronica med inslag av till exempel sång, sopransax, basflöjt och speldosa.
Det bästa av allt var samtalen jag hade efteråt med Henrik om hans hembyggda instrument, med Magnus om att han läst på musikhögskolan Piteå (han hoppade snabbt av eftersom det kändes så instängt) och med Malin om SMASK. Alla fem som stod på scen är nämligen musikakademiker och känner därför till SMASK som jag skrev lite om igår. Malin sa det så bra: "Varför lägger man så otroligt mycket energi på en parodi? Tänk om alla gjorde något tillsammans på riktigt. Det finns så mycket talang i de där arrangemangen som görs för den stora, stora orekstern. Det skulle kunna bli fantastiskt om man gjorde nåt som var på liv och död."
Parfaijt imorgon klockan 21, www.pitefm.se

PS. Heder till Pitebygdens musikförbund som tig hit Sheriff och Midaircondo OCH bjöd på cider och nachochips i pausen.

PPS. Det här blev ju rena recensionen. Det var inte meningen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Önskemål från läsekretsen: Skriv om hur det är att kommentera viktiga hockeymatcher med massa folk på läktarna!