fredag, januari 29, 2010

Världsbild.

Världen ser inte alltid ut som man tror. Inte ens själva världen. Kartan härunder, till exempel, ser ut som en ordinär världskarta, tycker jag. Grönland är lika stort som Afrika och Sverige är längre än Indien.

















Men så lyssnar jag på Obs i P1 och hör att traditionella världskartor är ritade efter Gerardus Mercators riktlinjer från 1569 och det betyder att när klotet jorden ritas som en rektangel dras landområden närmast polerna ut och länder vid ekvatorn trycks ihop. 1569 års principer kanske inte var så bra för egentligen är Afrika 14 gånger större än Grönland och Indien 7 gånger större än Sverige.

Det här är inte okej, tyckte den tyska kartografen Arno Peters karta och ritade en egen karta 1974. På den håller han sig till ländernas exakta proportioner och återger deras position i öst-västlig och nord-sydlig riktning. Jag kände inte till det här. Jag gillar P1.

Naturligtvis går det att läsa in politik i det här med att Nordamerika, Europa och Ryssland på kartorna ser större ut än vad de är. Per J Andersson, som gjort inslaget, avslutar: "För att förbereda sig på maktförskjutningen österut och söderut borde man på de politiska och ekonomiska toppmötena bläddra i Arno Peters kartbok och vänja sig med en ny bild av världen."

Och såhär ser den ut:

2 kommentarer:

turbo sa...

Sånt vet däremot geografer. Nästa fråga: Varför ligger Europa i mitten? Svar: Det gör det bara på europeiska kartor.

Tvivlet sa...

Jo, man är sig själv närmast.